Nu plângem, nu râdem, deocamdată ne strângem!

radio romania

Ieri seară, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de buget. Ne-au tot venit mesaje din partea colegilor. Fie întrebau dacă citesc bine cifrele din dreptul Societății Române de Radiodifuziune, fie își arătau indignarea că după o imensă eroare a politicienilor care au eliminat taxa radio, tot politicienii decid, de această dată prin instrumentul (ne)finanțării, cât de apăsat sau cât de blând trebuie să fie rostit cuvântul la postul public, cât de tare sau cât de încet trebuie să cânte artiștii din orchestrele și corurile radio.

Ce ar înseamna reducerea bugetului SRR în 2021 cu aproximativ 10% față de execuția din 2020? Cum ar putea SRR, printr-un management performant, să treacă de acest hop fără să afecteze țintele de performanță asumate și drepturile salariaților  (dacă estimările privind majorarea bugetului SRR pentru anul 2022 nu sunt basme)?

În situația în care în 2020 cheltuielile în SRR au păstrat o configurație asemănătoare cu cele din 2019 (puteți consulta cel mai recent raport de activitate al SRR, pentru anul 2019 http://srr.ro/files/CY1923/93/RAPORTRadioRomania2019.pdf ) cheltuielile se împart astfel: cheltuieli cu personalul – 43%, cheltuieli cu radiocomunicațiile – 39,6%, cheltuielile cu materiale, cu utilități, întreținere și reparații, plata organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor și altele – 17,4%.

Cea de-a treia categorie poate să suporte minime reduceri punctuale, la organismele de gestiune colectivă și la alte cheltuieli, iar diferenta nefinanțată de la buget, de aproximativ 35 de milioane de lei,  trebuie scăzută din cheltuilelile cu radiocomunicațiile, fie printr-o negociere cu Societatea Națională de Radiocomunicații SA, fie prin reducerea prestațiilor, cu prepronderență la stațiile energofage, având în vedere condițiile obiective de finanțare.  În orice altă variantă, dacă bugetul rămâne în această formă, sau dacă nu se găsesc resurse pentru rectificări pozitive, sunt puse în pericol drepturile salariaților radioului public.

În condițiile date, dacă SRR își asumă, ca în fiecare an,  ținte de performanță ambițioase, care pot fi atinse doar cu resursă umană motivată, situația pare dificil de gestionat. În consecință, având în vedere situația unei subfinanțări fără precedent, ne pregătim să acționăm prin orice mijloc pentru respectarea drepturilor salariaților pe care îi reprezentăm.

Dragi colegi, cel mai mare sindicat din Societatea Română de Radiodifuziune vă îndeamnă să strângem rândurile pentru a putea apăra eficient instituția, salariații și drepturile cetățenilor care preferă Radio România,  în cazul în care SRR intră în modul “avarie”.

Scrieți-ne la contact@slsrr.ro!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.