Radio România, CCM, Sindicatul Liber din SRR, Goethe și Nietzsche – un puzzle neterminat, încă

La finalul celor 46 de zile de negocieri pentru stabilirea clauzelor noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul Societății Române de Radiodifuziune, reprezentanții Angajatorului și reprezentanții federației reprezentative FAIR Mediasind, din care face parte și Sindicatul Liber din SRR, nu au ajuns la consens, în această etapă.  Au rămas în divergență  câteva puncte,  multe dintre situații fiind generate de restricții sau neclarități legislative.  Spre exempificare, dorim să vă detaliem situația generată de apariția OUG 53 în Monitorului Oficial din data de 24 mai 2024 și influențele acesteia asupra procesului de negociere.  Deși, inițial, clauzele noului contract colectiv de muncă au fost negociate în condițiile legii nr 41 și ale Legii dialogului social, apariția unui text interpretabil din OUG 53 a blocat, practic, negocierile sau, în cel mai fericit caz, le-a transformat într-un meci de tenis, într-un schimb de replici de tipul: Ba da, ba nu! Se aplică – spun reprezentanții Angajatorului. Nu se aplică -spun reprezentanții sindicali, iar textul arată așa:

(2^1) Drepturile în bani sau în natură stabilite prin contractele colective de muncă încheiate de autoritățile/instituțiile publice care au calitatea de ordonator de credite, astfel cum sunt acestea definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, altele decât drepturile salariale sau de natură salarială stabilite prin legi speciale, nu pot fi cuprinse și negociate în contractele colective de muncă încheiate conform legii, iar autoritățile/instituțiile publice nu le pot plăti din fondurile publice fără bază legală specifică fiecărei categorii de drept acordat prin contractul colectiv de muncă.”

În ziua publicării ordonanței 53 în Monitorul Oficial, Sindicatul Liber din SRR și-a asumat rolul de a solicita clarificări de la Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii și a întrebat dacă OUG 53 se aplică în SRR. Pare, în acest context, că suntem printre puținii, dacă nu singurii, care dorim o clarificare a aspectelor care au influențat, deja, negocierile. Sindicatul Liber a explicat, în adresa transmisă celor trei ministere, că OUG 53 a pus în dificultate procesul de negociere a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul SRR, deoarece există interpretarea reprezentanților Angajatorului că OUG 53 se aplică SRR, iar în aceste condiții niciun spor care nu este prevăzut în legi speciale nu ar mai putea avea loc în noul CCM. Sporul de vechime nu este prevăzut în Codul Muncii, dar este prevăzut în Contractele Individuale de Muncă, deci teoretic nu se pierde, iar Reprezentații Angajatorului nu acceptă introducerea în CCM a vreunui drept care nu este prevăzut în legi speciale, din cauza OUG 53.

Timpul trece, ședințele se succed, cu nervi întinși, cu  discuții aprinse, nevinovate – paradoxal, pentru că vina e la cei care fauresc legi neclare, unii spun da, alții spun nu, legislația tot ambiguă, iar răspunsuri de la ministere nu vin. Până în ziua de 5 iunie 2024, când Sindicatul Liber al SRR primește răspuns de la Ministerul Muncii, prin adresa nr 261/MCV, dar scrisoarea nu are claritatea necesară pentru a fi acceptată de reprezentanții Angajatorului. Celelalte ministere tac mâlc. Sindicatul Liber din SRR revine și retransmite solicitări de clarificare, la care nu am primit, incă (8 iunie), răspuns.

În această perioadă am constatat discontinuități ale calității negocierilor, căderea mult sub standardul dorit, pretins și oferit de reprezentanții Sindicatului Liber din SRR:

Într-una din ședințe, președintele Comisiei de Negociere din partea Angajatorului a transmis o ofertă, consemnată în procesul verbal, iar în următoarea ședința ne-a prezentat alta, încercând să ne determine să credem că e aceeași. Reprezentantul Sindicatului Liber i-a atras atenția că nu ne putem lăsa păcăliți de aceste strategii de negociere pe care le considerăm mediocre, primitive. A fost un moment dificil, încrederea se construiește greu și poate dispărea instantaneu. Dar poate a fost nevoie de asta ca să devină limpede un aspect important chiar de la începutul negocierilor: salariații sunt reprezentați la negocieri de colegi vigilenți și competenți.

Între timp, mai depășim câteva borne esențiale, se fixează principiile indicelului individual care asigură creșterea obligatorie a salariilor într-o forma propusă de sindicaliști (nu la propunerea Angajatorului cum s-ar putea interpreta conform unor ambiguități din comunicatul SRR) și care ar permite să acopere permanent inflația, avantajul major al CCM negociat până în prezent, sunt definite condițiile și termenele de realizare a planului de carieră în SRR, este acceptată clauza de conștiință, se stabilește principiul potrivit căruia disponibilitățile bănești din acest an se vor direcționa pritoritar către creșterea salariilor, inclusiv orice alocare suplimentară de buget.  Am ajuns la un Contract Colectiv BUN. E pentru prima dată când în CCM al SRR avem o prevedere care nu mai lasă veniturile (prea) mici ale salariaților să fie devorate de inflație.

Alte detalii tulbură apele, apar discuții, de fiecare parte e mesei, în ce moment se calculează indicele pe baza căruia cresc salariile, iar noi am propus varianta semnării CCM, anterior datei de 1 iulie, astfel încât salariații să aibă un indice de salarizare mai mare decât cel care ar putea rezulta după această dată. Formula e adoptată de parți, dar e dependentă de data 1 iulie, iar dacă CCM se va semna după această dată, avantajul negociat în prezent dispare și trebuie să o luăm de la capăt, să negociem, din nou, o formula avantajoasă. De asemenea, a rămas în divergență data la care se va realiza prima creștere de salarii conform noii formule de calcul, 1 iulie, caz în care ar fi nevoie de 14 milioane de lei, bani în plus pe care SRR nu îi are, conform informațiilor transmise de Angajator, fie la 1 ianuarie 2025, dată care să fie prevăzută ca obligație contractuală, nu ca promisiune. Au mai rămas în divergență și alte câteva puncte, printre care propunerea Sindicatului Liber din SRR de a crește substanțial numărul de salarii compensatorii în cazul concedierilor colective, de până la 24 de salarii, în funcție de vechimea în instituție. Nu înțelegem de ce Reprezentanții Angajatorului refuză adoptarea acestui punct esențial pentru protejarea salariaților în cazuri extreme, mai ales că nu presupune impact financiar în BVC, aspect invocat în cele mai multe dintre situațiile divergente. SLSRR insistă ca acest tip de protecție să fie luat în calcul cu seriozitate și responsabilitate de către Angajator. De asemenea, având în vedere că se apropie momentul concilerii, etapă a conflictului de muncă,  Sindicatul Liber din SRR va solicita membrilor să se pronunțe în privința unui nou mandat pe care să îl transmită către federația reprezentativă pentru semnarea CCM.

Suntem pentru prima dată fără CCM în SRR, suntem în conflict de muncă. Ambele echipe au făcut eforturi pentru armonizarea punctelor de vedere, iar la finalul primei etape rezultatul poate părea nul. Nu este, din fericire, pentru că ce s-a clădit până acum rămâne valabil, iar dacă în cadrul concilierii ajungem la consens, îndepărtăm pentru următorii doi ani, cel puțin, pericolul de a experimenta câteva dintre situațiile din balada Meșterului Manole.

PS1 ÎNDEMN

Stimați colegi, Sindicatul Liber continuă consultările cu membrii săi, dar ne adresăm acum tuturor colegilor, inclusiv din alte sindicate sau nesindicalizați: vă rugăm să ne transmiteți, pe adresa de e-mail contact@slsrr.ro, argumentele voastre în favoarea sau în defavoarea semnării CCM.

PS2 ASUMARE SINDICALĂ

Chiar dacă, după Nietzsche: „Uneori, oamenii nu vor să audă adevărul deoarece nu vor să le fie distruse iluziile”, Sindicatul Liber din SRR își asumă efectele și în cazul în care s-ar valida, doar parțial, gândul lui Goethe: ”Când spun o prostie, toată lumea ma tolerează, când spun un adevăr, toată lumea ma urăște.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.