![giulia-may-8JFMYz-a8Xo-unsplash Info Sindicatul Liber](http://slsrr.ro/wp-content/uploads/2024/06/giulia-may-8JFMYz-a8Xo-unsplash-678x381.jpg)
Reprezentanții Sindicatului Liber din SLSRR au început cu speranță, cu încredere și, mai ales, cu maximă implicare parcurgerea drumului anevoios de negociere a noului Contract Colectiv de Muncă în SRR. Ne mândrim că, potrivit analizelor noastre, cea mai mare parte (peste 90%) din conținutul proiectului de CCM înaintat către angajatator a fost scris, analizat, argumentat și corectat de membrii SLSRR. Am muncit mult și am crezut în șansa de a avea pentru prima data în istoria SRR instrumente ale Contractului Colectiv de Muncă menite să protejeze angajații prin creșterea predictibilă și obligatorie a salariilor cu procente semnificativ mai mari decât rata inflației. Și s-au obținut unele drepturi importante, cu efortul tuturor colegilor care au participat la ședințele de negociere, dar, în zadar, pentru că în cele din urmă CCM nu a fost semnat nici în cadrul procedurii de negociere, nici a celei de conciliere.
SLSRR a încheiat pe data de 27 iunie 2024 activitatea de consultare a membrilor cu privire la acțiunile Sindicatului Liber din această perioadă,
iar în urma centralizării rezultatelor a reieșit că cei mai mulți dintre cei care au răspuns invitației de participare la consultare consideră prioritară calea dialogului și a negocierii CCM. În consecință, Biroul Executiv al SLSRR a luat act de opțiunile majoritare ale membrilor și a decis să continue acțiunile sindicale care prin dialog pot conduce la negocierea și încheierea unui Contract Colectiv de Muncă, chiar dacă această decizie a fost interpretată anapoda la nivel federativ. Ne bucurăm să anunțăm că Sindicatul Liber rămâne în continuare liber și nu primește “teme“ nici de la angajator, nici de de la colegi din lumea sindicală, mai ales de la cei care nu respectă SLSRR sau principiile democratice. Singurii care decid în Sindicatul Liber sunt membrii SLSRR.
Contractul Colectiv de Muncă negociat până în prezent este un un pas important, dar CCM-ul nu oferă drepturi, deoarece nu este încheiat, ba, mai mult, pare abandonat. Unde este angajatul în această ecuație? Este la răscruce de drumuri, într-o intersecție fără semne rutiere.
Angajatorul a găsit forme care îi sunt convenabile , prin care să se asigure că activitatea nu este perturbată, inclusiv prin adoptarea unui Regulament cu ADN de CCM (discutabil din mai multe puncte de vedere), sau prin acte adiționale la CIM, dar salariații primesc, astfel, destule dintre cele prevăzute în CCM expirat, sau chiar aplicate în plus, dacă luăm în calcul că angajatorul a găsit soluții pentru plata voucherelor de vacanță în lipsa CCM, deși nu identificase soluții când era CCM în vigoare, ceea ce ar putea face parte din strategia decidentului de a muta la periferia interesului nevoia unui salariat de apartenență la sindicate, dacă fără ele, sau în lipsa dialogului social, s-ar putea obține drepturi mai consistente, ceea ce este destul de periculos, pe termen lung, pentru sănătatea oricărei instituții.
Organizațiile sindicale au găsit forme care le sunt convenabile și bine ar fi să fie decizii adoptate în urma consultării membrilor:
Unele dintre ele și-ar dori și speră să organizeze greva generală în SRR, pentru mai binele salariaților.
Altele și-ar dori dialog și speră, mai degrabă, în soluția negocierii CCM pentru mai binele salariaților.
Există și categoria sindicatelor care nu s-au exprimat public cu privire la opțiunea față de situația prezentă.
Vom afla curând care este rezultatul, dar, în orice situație, nu pot fi considerați vinovați nici colegii care optează pentru grevă, nici colegii care optează pentru continuarea dialogului și pentru negocierea unui CCM. Fiecare are dreptul să decidă.
De asemenea, considerăm că nu ar fi etic, corect și elegant să învinovățești membrii pentru nereușitele organizației, mai ales că, principiile democratice s-ar cere ascultate și în lumea sindicală, iar liderii să facă ce spun oamenii, nu invers.
Ce pot face angajații, cei aflați în intersecție? Ei sunt singurii care pot alege drumul:
Dragi colegi,
Vă îndemnăm să luați o decizie, în funcție de dorințele și interesele voastre, în funcție de situația în care vă aflați:
- stau în afara mișcării sindicale sau aleg o organizație sindicală
- rămân, intru sau ies în/din sindicatul care susține că în acest moment dialogul este soluția
- rămân, intru sau ies în/din sindicatul care susține că în acest moment greva generală este soluția
- orice altă opțiune (dacă există), conform dorinței tale
Vă invităm să deveniți membru al Sindicatului Liber din SRR ( contact@slsrr.ro ), organizație care susține calea dialogului pentru obținerea drepturilor salariaților și care acționează doar în consonanță cu dorințele majoritare ale membrilor și cu respect față de toți cei care nu sunt de acord cu ele. De asemenea, ținând cont de opțiunea majoritară a membrilor, SLSRR își propune să colaboreze cu organizațiile care susțin dialogul și unificarea mișcării sindicale în SRR.
Orice opțiune ai avea e cea corectă, dar devine evident că ar fi mai bine pentru interesul salariaților să se unească într-o organizație sindicală care să devină, astfel, reprezentativă la nivel de unitate.
Dezbinarea nu a fost vreodată soluția.
Leave a Reply