Sindicatul Liber deplange disparitia unuia dintre cei mai recunoscuti si talentati realizatori de radio, un reper in industria de profil, Paul Grigoriu.
Paul Grigoriu (6 martie 1945, Bacău) a fost un prozator, ziarist şi realizator de emisiuni radiofonice. A urmat cursurile primare, gimnaziale şi liceale la Bacău, absolvind în 1963 Liceul „George Bacovia”. A absolvit studiile superioare tehnice la Institutul Politehnic din Braşov, însă a renunţat după un an şi devine, din toamna anului 1964, student al Universităţii din Bucureşti, la Facultatea de Limbi Romanice, Clasice şi Orientale, terminată în 1969 (specialitatea franceză – spaniolă).
Opera literară
• Anatomia unei străzi, Bucureşti, 1992;
• Vara franceză, Bucureşti, 1999;
• Radiografii. 1969-1989, Bucureşti, 2000;
• Moştenirea tinichigiului, prefaţă de Valeriu Râpeanu, Bucureşti, 2000.
Paul Grigoriu era cunoscut ascultătorilor de radio din întreaga ţară prin emisiunea Matinal pe care a realizat-o ani buni la Radio România Actualităţi. Despre acea perioadă, Paul Grigoriu povestea în vara anului 2009, pentru revista Esquire: „Matinalul, veneam seara la 7 şi cam până la 4 vorbeam cu corespondenţii, care de cele mai multe ori mă înjurau. La 4 mă bărbieream, mă schimbam şi la 5 eram în emisie. Ziua abia atunci începea. La început era infernal. Adormeam în metrou, ajungeam până la capăt, ziceau ăia că sunt alcoolic„.
Absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti, Paul Grigoriu a lucrat în radioul public încă dinainte de 1989, la redacţia în limba franceză a Radio România Internaţional. A fost una din vocile „Radio Vacanţa”, iar după Decembrie 1989, a fost unul dintre realizatorii Matinalului, iar mai apoi al emisiunii Sfertul Academic. S-a pensionat în 2009, nu înainte de a primi din partea preşedinţiei României două importante distincţii, Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciului Credincios.
Paul Grigoriu: „Am aflat cu stupoare, după ce a citit un prieten de-al meu ce scrie pe Ordinul acela, că aş putea fi îngropat cu salve de puşcă şi ca am dreptul la nu ştiu ce, la onoruri, la nu ştiu ce. La groapă nu trebuie onoruri. La groapă trebuie bocete„.
Sindicatul Liber adreseaza apropiatilor lui Paul Grigoriu sincere condoleante.
Leave a Reply