Sindicatul Liber contestă orice tentativă de imixtiune în activitatea sindicală

Dragi colegi,

Sindicatul Liber din Societatea Română de Radiodifuziune constată cu îngrijorare că înaintea declansării negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate – SRR apar inițiative ale Angajatorului de intimidare a tuturor salariaților și tentative de slăbire a mișcării sindicale.

Organizația sindicală reprezentativă, SLSRR salută reacția sindicatelor care s-au alăturat demersurilor de contestare a ordinului DGI nr.667/25.07.2017 prin care Angajatorul încearcă, în contradicție cu prevederile legale, o imixtiune în activitatea sindicală.

Articolul 7, alin (2), din Legea 62/2011 interzice în mod expres intervenția angajatorului de natură să limiteze ori să împiedice exercitarea drepturilor prevăzute de același articol în alin (1).

Articolul 7, alin(1), din Legea 62/2011 prevede: „Organizaţiile sindicale au dreptul de a-şi elabora reglementări proprii, de a-şi alege liber reprezentanţii, de a-şi organiza gestiunea şi activitatea şi de a-şi formula programe proprii de acţiune, cu respectarea legii.

Amintim că Angajatorul solicită prin ordinul menționat ca fiecare membru de sindicat să depună personal acordul scris privind apartenența/încasarea cotizației/cuantumul la Secretariatul Direcției Economice sau la Secretariatele managerilor studiourilor teritoriale/regionale. Acordul respectiv există deja prin completarea cererilor de înscriere în sindicate și prin statutul organizațiilor sindicale.

Prin dispozițiile ordinului 667/25.07.2017, referitoare la obligarea angajaților de a înștiința Angajatorul cu privire la intrarea sau ieșirea dintr-un sindicat, sunt încălcate în mod evident prevederile art.40, alin.1, din Constituția României:

(1) Cetăţenii se pot asocia liber (…), în sindicate, (…) şi în alte forme de asociere”.

Aceste prevederi ale ordinului DGI induc temere în rândul salariaților în legătură cu siguranța locurilor de muncă.

În consecință, Sindicatul Liber a solicitat în temeiul legii, emitentului ODGI, prin adresa înregistrată sub numărul 3932/26.07.2017, revocarea ordinului și respectarea prevederilor legale în ceea ce privește drepturile salariaților.

Sindicatul Liber le recomandă tuturor colegilor să nu dea curs unor solicitări care contravin prevederilor legale și să semnaleze sindicatului orice presiune exercitată asupra lor.

Sindicatul Liber va întreprinde toate demersurile legale pentru apărarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat și va comunica acțiunile sale. Organizația sindicală reprezentativă consideră că orice inițiativă care depășește limitele cadrului legal crează premisele apariției unor conflicte de muncă, de natură să afecteze activitatea instituției.

Având în vedere că mai multe organizații sindicale au avut poziții similare cu cele exprimate public de Sindicatul Liber, constatăm că s-a creat contextul favorabil unificării mișcării sindicale.

Ne puteți semnala orice problemă la sediul sindicatului, din clădirea centrală a SRR, camera 610 bis, prin liderii de grupe/filiale sau la adresa contact @ slsrr.ro.

27.07.2017

Biroul Executiv al SLSRR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.