FEDERATIA PUBLISIND – COMUNICAT DE PRESA

„Televiziunea Romana este si trebuie sa ramana a Romaniei”

Federatia PUBLISIND, afiliata la Blocul National Sindical si PSI/EPSU, cu un total de 68 de sindicate si 44.000 membri din sectorul public, include cel mai mare numar de jurnalisti asociati intr-o structura federativa din Romania (3.500), salariati din Televiziunea Romana si din Radio Romania.

TVR – un bun national pe cale de disparitie, parasit de cei mai buni oameni de presa

PUBLISIND atrage atentia asupra situatiei dezastruoase in care se afla televiziunea nationala si isi exprima sustinerea fata de salariati. Nu salariatii sunt de vina pentru datoriile acumulate, pentru lipsa de solutii si de viziune a decidentilor. Nu poporul roman trebuie sa sufere in urma blocarii activitatii TVR ci cei care au generat aceste efecte. O televiziune nationala poprita fiscal si blocata functional nu poate sa mai reprezinte un simbol al comunicarii libere din Romania, insa intelegem ca exact acest lucru se doreste: nimicirea unicului brand de tara care mai exista in domeniul comunicarii.

Agonia prelungita a Televiziunii Romane a alungat specialisti de presa cu renume, care si-au pus carierele ani la randul in slujba TVR, toate aceste pierderi profesionale avand recul in planul calitatii emisiunilor care isi propuneau nimic mai putin decat sa asigure un necesar de cultura si educatie pentru poporul nostru.

Salariatul din TVR – tap ispasitor pentru un management politic ineficient

Afundarea TVR in datorii nu este cauzata de salariati, totusi acestia raman singurele victime la indemana. Pagube colaterale. Elemente dispensabile. Nimic rau nu se intampla cu TVR, de ieri. Insa poprirea conturilor TVR de catre fisc, apare ca un fel de surpriza si nu ne va mira daca singura solutie care se va gasi este disponibilizarea angajatilor. Concedierile abuzive se mentin ca unica masura relevanta adoptata deja in TVR pentru scaderea datoriilor.

Daca aceasta masura este considerata atat de eficienta, de ce ultima serie de disponibilizari operate nu a produs niciun efect pozitiv important in plan bugetar?! Toate masurile de austeritate in planul resurselor umane pot genera o diminuare a datoriei de cel mult 12% anual. Cu un pret urias in planul functionarii. In acest ritm, TVR ar trebui sa isi concedieze salariatii si sa difuzeze reluari timp de aproape 10 ani pentru a plati taxe. Si apoi? Daca acest interval de timp nu a fost suficient pentru dezintegrarea TVR, ce urmeaza?

Populatia – mai presus de politic, informarea – mai presus de interese

Televiziunea Română are statut de serviciu public autonom de interes naţional, îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994, iar preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. Prin urmare are sau nu Parlamentul Romaniei o raspundere in ce priveste prezentul si viitorul TVR si prin cauzalitate, in ce priveste obligatia de a asigura poporului roman dreptul la o televiziune nationala libera de influente private sau politice?

Lipsa de buget si de perspective – genocid in comunicare si informare

Guvernul Romaniei nu poate trata TVR ca pe o simpla entitate privata, care sa fie inchisa cand acumuleaza datorii. O entitate privata isi ajusteaza dinamic bugetul si se adapteaza cu usurinta sau cel putin deliberat si strategic, la piata. TVR este insa sufocata de numiri si decizii politice iar bugetul nu a mai fost actualizat din anul 2003. Bugetul TVR se bazeaza in primul rand pe taxa TV al carei cuantum este neschimbat de 12 ani, pozitionand Romania pe ultimul loc in Europa la acest capitol. Salariatii din TVR nu pot decide nici in acest plan.

Dar principala victima colaterala este populatia Romaniei care isi revendica dreptul la o televiziune nationala coordonata la standarde inalte, capabila sa faca fata unor situatii de criza, mai ales intr-un context geopolitic si militar, instabil. De aceea, Televiziunea Romana trebuie sa fie o institutie nationala dar si europeana in acelasi timp, care sa aiba un consiliu general apolitic pentru ca aceasta sa poata functiona corespunzator.

103 milioane de Euro – „prejudiciu” sau efect normal al deciziei politice

Salariatii nu pot cere cresterea unei taxe oricare ar fi aceasta, insa daca TVR isi organizeaza activitatile la nivelul anului 2015 cu bugetul anului 2003 atunci de ce ne mira situatia, colapsul? Se incaseaza o taxa infima de la un numar de utilizatori mai mic decat cel real, taxa pentru care se plateste TVA catre fisc, deci se pierde o parte importanta din veniturile incasate teoretic. Este exact partea pe care fiscul o revendica in prezent, poprind conturi intr-un mod evident legal.

PUBLISIND – impreuna cu salariatii, protejand televiziunea romanilor

PUBLISIND nu va asista cu pasivitate la distrugerea TVR. Are datoria de a se opune masurilor abuzive dovedite deja ca ineficiente. Datoria fata de salariatii pe care ii reprezinta dar si fata de toti cetatenii de buna credinta ai Romaniei pentru care TVR a fost simbol peste decenii.

Parlamentul, Guvernul si Presedintia Romaniei trebuie sa inteleaga drama acestui serviciu public si sa decida in interesul romanilor si implicit al salariatilor TVR care nu isi pot asuma greseli politice continuate, pentru ca nu le apartin. PUBLISIND isi va proteja membrii de sindicat prin metode specifice, legale. Vom contesta masurile pe care le prezumam ca urmand a fi orientate exclusiv impotriva salariatilor si vom protesta impreuna cu acestia.

Dar ne dorim sa nu fie necesar! Salvati Televiziunea Romana!

28.07.2015

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.