COMUNICAT: PUBLISIND SUSTINE INDEPENDENTA MASS-MEDIA PUBLICE

 

Federatia PUBLISIND, afiliata la Blocul National Sindical si PSI/EPSU, avand afiliate 71 de sindicate din sectorul public si care include cel mai mare numar de jurnalisti asociati intr-o structura federativa din Romania, salariati din Televiziunea Romana si Radio Romania, reprezentantiva la nivelul acestui grup de unitati, dezaproba initativa PSD de a anula taxa radio-tv, initiativa pe care o considera populista si periculoasa.

Sub ideea „generoasa”, electorala, de a se elimina o serie de taxe, extragerea Radioului si Televiziunii Publice din aria cetateneasca, publica si finantarea lor din zona guvernamentala, reprezinta o incercare de control asupra acestor doua inistututii care au menirea de a informa corect, independent si de a-si directiona produsele jurnalistice catre interesul public si nu la comanda politica.

Din expunerea de motive a proiectului de lege retinem ca se doreste eliminarea a peste 100 de taxe pentru „reducerea timpilor petrecuti la cozi, in fata ghiseelor, pentru plata acestora, dar si eficientizarea activitatii institutiilor publice pentru simplificarea si fluidizarea proceselor interne..” Ne este imposibil sa realizam in ce masura eliminarea taxei radio-tv si subordonarea financiara a celor doua servicii deservesc scopului declarat mai sus, dar este limpede ca aceasta masura va modifica radical existenta autonoma si independenta serviciilor publice de media.

Consideram, si stau marturie si experientele altor state europene ( Grecia- institutiile de media publice s-au prabusit dupa anularea taxelor sau suporta abuzuri politice grave) ca in aceasta epoca digitala, proiectul populist care isi propune sa anuleze taxa radio- tv nu va aduce economii pentru cetateni, ci ne va intoarce la conceptia existenta in perioada predecembrista si ne va periclita tuturor dreptul la informare. Sa lasam posturile publice de media sa aiba „grija de cetatean, nu de clasa politica”, sa nu depinda si ele de interesele unor grupuri de influenta.

Mai mult eliminarea taxei radio-tv nu respecta Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European si a Consilliului din 10 martie 2010 care statuteaza ca „Serviciile mass-media audiovizuale sunt în egală măsură servicii culturale şi servicii economice. Importanţa lor crescândă pentru societăţi, pentru democraţie – în special prin asigurarea libertăţii de informare, a diversităţii de opinie şi a pluralismului în mass-media –, pentru educaţie şi cultură justifică aplicarea unor norme specifice pentru aceste servicii.”

Exista pericolul ca radioul, liderul de piata sa devina un post subordonat intereselor de grup, iar televiziunea publica, si asa ingenunchiata de presiuni, sa nu mai poata functiona. Atentionam cetatenii ca institutiile publice de media vor fi afectate ireversibil din pricina acestor jocuri politice de campanie electorala.

Atragem atentia totodata ca „aceasta graba suspecta” de a trece prin Parlament un astfel de proiect, prin incalcarea regulementelor celor doua Camere, decredibilizeaza inca odata clasa politica, si asa aflata intr-o criza de imagine ireversibila.

 Eliminarea unei dezbateri publice pentru un astfel de proiect, care ar fi in interesul cetateanului si “viteza promovarii” lui arata cat de rudimentara este abordarea politica a initiatorilor si cum am ajuns sa incalcam Constitutia Romaniei cu orice prilej. (Constituției României, art.31, alin.5, care arata ca “serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă.“ ).

PUBLISIND informeaza cetatenii, platitori ai taxei ca acesta initiativa de ” scutire” de taxa radio-tv si finantarea celor doua institutii tot din bani publici, va duce la dependenta de PUTERE a institutiilor publice de media si le va transforma in ” trambite” guvernamentale, controlate prin alocari bugetare. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.