Federaţia PUBLISIND denunţă ambuscada politică asupra Radioului şi Televiziunii publice

Federaţia PUBLISIND , membră a Blocului Naţional Sindical şi PSI/EPSU, având afiliate 71 de sindicate din sectorul public şi include cel mai mare număr de jurnalişti asociaţi într-o structură federativă din România, salariaţi din Televiziunea Română şi Radio România, reprezentativă la nivelul acestui grup de unităţi, a luat act cu ingrijorare de votarea legii PSD care desfiinteaza taxa radio-tv şi consideră votul din 25 octombrie, al deputaţilor, o dovadă de oportunism politic şi o încercare de a limita libertatea editorială a celor două servicii publice.

Deşi cu o zi înainte, în şedinţa Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor, deputaţii au votat în unanimitate un amendament prin care se renunţa la eliminarea taxei radio-tv, în şedinţa de plen de a doua zi, într-o “ambuscadă politică”, parlamentarii au revenit si au încuviinţat prin vot ca Radioul şi Televiziunea publice să fie finanţate integral de la bugetul de stat.

În spatele argumentelor populiste privind o pretinsă relaxare fiscală nu se află identificarea resurselor şi nici un studiu de impact asupra bugetului de stat, ci interese electorale meschine şi intenţia de a controla Radio România şi Televiziunea Română, transformându-le în instituţii “de partid şi de stat”.

Prin această lege, care poate întoarce libertatea de exprimare în urmă cu 26 de ani, controlul politic ia locul legăturii directe cu cetăţenii, beneficiarii misiunii publice a serviciilor de radio şi televiziune. Potrivit legii 41, de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune,

Art.8
(1) Autonomia si independenta editoriala a serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune sunt garantate prin lege, iar programele acestora sunt ocrotite de orice ingerinte ale autoritatilor publice, precum si de influentele oricaror partide, formatiuni social-policite, sindicale, organisme comerciale si economice sau grupuri de presiune.

În acest context, Federaţia PUBLISIND îi solicită Preşedintelui României să îşi exercite rolul de garant al Constituţiei şi să nu promulge această lege care încalcă prevederile art.31, alin 5, din Constituţie. „Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică.”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.