SLSRR solicita indexarea salariilor cu rata inflatiei

În atenţia membrilor Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune

În atenția domnului Președinte – Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune

Stimate domnule Președinte Director General, stimați membri ai Consiliului de Administrație,

   Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Societatea Română de Radiodifuziune, organizație sindicală rerezentativă la nivel de unitate, vă aduce în atenție următoarele aspecte:

– Salariul minim brut garantat in plată pentru 2018 stabilit prin HG 846/2017 a fost majorat de la 1.450 lei la 1.900 lei, majorare care a avut în vedere inclusiv transferul contribuțiilor de la angajator în sarcina angajatului.

– Rata inflației preconizată pentru anul 2018 este de 3,2%  și de 2,7% pentru 2017, ceea ce va conduce în mod automat la o scădere a puterii de cumpărare, dar și a nivelului de trai.

– În nota de fundamentare a HG 846/2017, printre motivele emiterii actului normativ regăsim și „factorii de ordin economic, inclusiv cerinţele dezvoltării economice, productivitatea şi interesul care există pentru a realiza şi a menţine un înalt nivel de folosire a forței de muncă”.

– Prevederile Programului de Guvernare 2017-2020 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru perioada 2018-2020.

În acest sens, organizația sindicală, ca partener de dialog social, vă solicită să luați în calcul faptul că prin simpla transferare a contribuțiilor prin majorarea salariilor cu 20%, conform actului adițional la Contractul Colectiv de Muncă, nu se asigură un echilibru just între scăderea puterii de cumpărare și majorările salariale. Așa cum reiese și din Nota de Fundamentare a HG 846/2017, majorarea justă a salariilor este de 31,03% . Acest procentaj nu este menționat în mod întâmplător în documentul care a stat la baza actului normativ prin care a fost majorat salariul minim, ci a avut în vedere atât rata inflației pentru perioada 2017 – 2018, dar și prevederile Programului de Guvernare.

În lucrările Comisiei Paritare am solicitat o majorare salarială mai mare de 20%, însă reprezentanții Angajatorului au motivat că nu au mandat din partea Consiliului de Admnistrație și nici un buget clar, aprobat pentru 2018. Ca atare, stimați membri ai Consiliului de Administrație, solicităm respectuos să inserați temele prioritare ale dumneavoastră o majorare cu 10% a fondului de salarii pentru anul 2018.

Suntem convinși că drepturile angajaților Societăţii Române de Radiodifuziune se află pe lista de priorități a Consiliului de Administrație, iar în cadrul dezbaterilor privind alocarea sumelor pentru fondul de salarii aferent anului 2018, vor fi găsite soluții pentru menținerea puterii de cumpărare și a nivelului de trai.

 

Cu aleasă considerație,

Biroul Executiv SLSRR

14.12.2017

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.