Federația Cultură și Mass Media solicită: soluții pentru majorarea cu cel puțin 30% a salariilor în Radioul Public și negocierea CCM din SRR în baza singurei reprezentativități valabile, cea a FAIR – MediaSind!

Vă prezentăm conținutul adresei nr.1727 din data de 22 februarie 2022, transmise conducerii SRR:

“Federația Cultură și Mass Media FAIR – Mediasind, organizația reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass Media, reprezentată de Leonard – Octavian Pădureț în calitate de Președinte și de Cristinel Godinac în calitate de Președinte Executiv, în urma solicitării organizațiilor afiliate din Societatea Română de Radiodifuziune –Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Național din Cultură – FAIR, Sindicatul Liber din SRR, Sindicatul SINDSAL SRR, în conformitate cu hotărârea Consiliului Național al organizației, din data de 21 februarie 2022, vă aduce în atenție solicitarea de a face toate demersurile necesare pentru a obține o rectificare a bugetului alocat Societății Române de Radiodifuziune, care să permită indexarea salariilor din SRR cu cel puțin 30%.
Menționăm că cea mai recentă majorare a tuturor salariilor din SRR a avut loc în urmă cu 5 ani (aproximativ 300 de lei/salariat), iar de atunci inflația a diminuat semnificativ puterea de cumpărare a angajaților. În ultimii cinci ani, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, salariul mediu brut în România aproape s-a dublat, de la 3257 lei în decembrie 2016, la 6327 lei în decembrie 2021.
Bugetele altor instituții finanțate de la bugetul statului au cunoscut creșteri semnificative, iar Societatea Română de Radiodifuziune este lăsată într-o situație precară de subfinanțare, în condițiile în care își îndeplinește cu profesionalism misiunea publică. Potrivit estimărilor noastre, o majorare cu 15% a bugetului SRR ar permite indexarea salariilor cu cel puțin 30%, iar această rectificare pozitivă nu ar avea o influență semnificativă în bugetul național.
Totodată, Federația FAIR – MediaSind vă aduce în atenție necesitatea declanșării procedurii de negociere a noului Contract Colectiv de Muncă, în baza reprezentativității organizației noastre, iar pentru înlesnirea procesului de negociere și înregistrare a noului CCM considerăm că este benefică o deschidere către toate organizațiile sindicale din SRR și către toți salariații, pentru desfășurarea transparentă a procedurilor care vor avea ca finalitate câștigarea drepturilor salariaților pentru perioada maximă prevăzută de legislația în vigoare.”

Dragi colegi,
având în vedere numărul foarte mare de salariați din SRR care nu fac parte din organizații sindicale, vă aducem la cunoștință necesitatea unei coalizări a echipei Radio România pentru un scop comun: negocierea noului Contract Colectiv de Muncă. În acest moment, în lipsa unui sindicat cu un număr de membri de aproximativ 1000 de salariați (50% +1 din numărul angajaților), care să poată dobândi reprezentativitate la nivelul unității, singura organizație sindicală reprezentativă care are dreptul de negociere a CCM în SRR este Federația FAIR – MediaSind, cu patru sindicate afiliate, care totalizează peste 500 de membri, salariați ai SRR.

Vă îndemnăm să susțineți mișcarea sindicală și să vă înscrieți în oricare dintre sindicatele care au în componență salariați ai SRR.
Orice alegere este binevenită, indiferent de orientarea federală sau confederală a organizației pe care o simpatizați.

Dacă optați pentru unul dintre sindicatele afiliate la Federația Cultură și Mass Media FAIR: Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Sindicatul Liber din SRR, Sindicatul Național din Cultură – FAIR, Sindicatul SINDSAL SRR, vă stăm la dispoziție pentru îndrumări și comunicări.
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.