SLSRR a notificat conducerea radioului public referitor la nerespectarea unor prevederi ale CCM

COMUNICAT


Stimați colegi,

În urma adoptării Hotararii Consiliului de Administrație nr. 391/23.03.2021 de aprobare a bugetului de venituri si cheltuieli al Societatii Romane de Radiodifuziune pentru anul 2021 în care NU sunt prevăzute sume pentru pentru acordarea primelor de Paste, 1 Noiembrie si de Craciun, Sindicatul Liber din SRR a transmis o notificare către Consiliul de Administrație, Comitetul Director și Președinte Director General al SRR. Vă mulțumim pentru mesajele de susținere și așteptăm în continuare propunerile dumneavoastră pentru a stabili acțiunile pe care le vom desfășura împreună. Conținutul notificării este prezentat în continuare:


“Subscrisa, SINDICATUL LIBER AL LUCRĂTORILOR DIN SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE, cu sediul in Str. General Berthelot nr. 60-64, camera 610 bis, sector 1, Bucuresti,
in temeiul art. 27 din Legea dialogului social nr. 62/2011,
avand in vedere:
– Informarea pentru salariati din data de 25.03.2021 cu privire la adoptarea Hotararii nr. 391/23.03.2021 de aprobare a bugetului de venituri si cheltuieli al Societatii Romane de Radiodifuziune pentru anul 2021, in care „nu s-au prevazut sume pentru acordarea primelor de Paste, 1 Noiembrie si de Craciun”;
– prevederile art.165 alin. 1 coroborat cu art.163 alin. 1 lit b), art. 169 alin. 1 lit. d), ar5. 159, art. 160 alin. 1 si art. 171 din Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate nr. 391/06.11.2018, astfel cum a fost modificat prin Actele aditionale nr. 01/20.12.2018, 02/15.01.2019 si 03/30.01.2019;
– iminenta sarabatorilor pascale;
prin prezenta:

NOTIFICARE
in vederea prevenirii unor conflicte de munca

Va solicitam sa aprobati in regim de urgenta o hotarare de rectificare bugetara care sa prevada sume pentru acordarea primelor prevazute de art. 165 din Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate pentru anul 2021, si sa dispuneti de urgenta plata primelor de Paste,
pentru urmatoarele considerente:

Potrivit art. 165 alin. 1 din Contractul Colectiv de Munca: „Pentru sarbatorile de Pasti si de Craciun, precum si de ziua Radioului, Societatea Romana de Radiodifuziune va acorda tuturor salariatilor cate o prima, in limita alocatiilor bugetare, in cuantum anual cumulat de cel putin un salariu minim brut pe economie.”
Potrivit art. 171 din Contractul Colectiv de Munca: „Toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale Societatii Romane de Radiodifuziune”.
Potrivit art. 17 alin. 8 din Contractul Colectiv de Munca: S.R.R. are obligatia „sa asigure la timp plata drepturilor salariale si acordarea catre salariati a tuturor drepturilor care decurg din lege, din prezentul CCM si din CIM”.
Limitarea bugetara trebuia sa vizeze exclusiv cuantumul primelor prevazute de C.C.M. pentru a nu fi superior unui salariu minim brut pe economie.
S.R.R. putea sa aprobe alocatii bugetare pentru prime in cuantumul minim, insa nu avea posibilitatea legala sa nu prevada deloc alocatii bugetare pentru prime.
De asemenea, S.R.R. avea obligatia sa realizeze bugetul de asa natura incat toate drepturile banesti cuvenite salariatilor, macar in cuantumul minim, sa fie achitate, inaintea oricaror obligatii banesti ale S.R.R. Cu alte cuvinte, alocatiile bugetare puteau defavoriza furnizorii S.R.R., insa nu salariatii, drepturile banesti ale salariatilor avand prioritate.
In concluzie, consideram o incalcare flagranta a C.C.M. nealocarea bugetara pentru prime si solicitam ca in regim de urgenta sa procedati la rectificarea bugetara si achitarea primelor de Paste. ”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.